11.11.11 bindt de strijd aan met klimaatonrecht

Duizenden activisten op pad voor klimaatrechtvaardigheid

Naar jaarlijkse traditie trekken duizenden 11.11.11-vrijwilligers de straten op om fondsen in te zamelen en beleidsmakers te wijzen op het belang van internationale solidariteit. "Onze boodschap staat helemaal in teken van klimaatonrecht", zegt directeur Els Hertogen. "Dat is al lang geen ver-van-ons-bed show meer. Alleen samen kunnen we het stoppen, nu het nog kan."

In de periode rond 11 november gaan er naar jaarlijkse traditie weer duizenden vrijwilligers op pad voor 11.11.11, de koepelorganisatie van Internationale Solidariteit. Dit jaar trekt de organisatie resoluut de kaart van klimaatonrecht. De klimaatcrisis treft niet iedereen gelijk. Integendeel. De grootste gevolgen, zoals extreem weer en de stijgende zeespiegel, treffen vooral mensen in de landen die het minst verantwoordelijk zijn.

"Dat klimaatonrecht zien we bijvoorbeeld in Bangladesh, waar vissersdorpen langzaam verdwijnen in de stijgende zee. Of in Zambia, waar de droogte het stilaan onmogelijk maakt om landbouw te bedrijven.", benadrukt 11.11.11-directeur Els Hertogen. "Maar klimaatonrecht is geen ver-van-ons-bed show. Ook bij overstromingen in België delen kwetsbare mensen het hardst in de klappen."

"Klimaatonrecht is geen ver-van-ons-bed show. Ook bij overstromingen in België delen kwetsbare mensen het hardst in de klappen." - 11.11.11-directeur Els Hertogen

Wasknijpers en loopwedstrijden

Ook dit najaar levert dit een hele waaier aan activiteiten op: van inspirerende filmvoorstellingen, workshops en loopwedstrijden tot quizzen, eetfestijnen en verkoop van wasknijpers. Kortom: geen idee te gek om mensen te bewegen voor klimaatrechtvaardigheid.

"De dynamiek is hartverwarmend," benadrukt 11.11.11-directeur Els Hertogen. "Ook in tijden van crisis zien we dat mensen solidariteit belangrijk blijven vinden en elk op hun eigen manier hun steen bij te dragen aan de strijd tegen klimaatonrecht."

"Ook in tijden van crisis zien we dat mensen solidariteit belangrijk blijven vinden en bijdragen aan de strijd tegen klimaatonrecht." - 11.11.11-directeur Els Hertogen

 

Inspirerende verhalen

"We vinden het belangrijk om niet enkel te spreken over slachtoffers. Veel van die mensen nemen net het heft in eigen handen om verandering te eisen", benadrukt 11.11.11.Een greep uit de projecten die mensen steunen komende weken:

Denk aan Ireen Ngandu, een Zambiaanse klimaatactiviste van amper 24 jaar oud. Ontbossing en droogte teisteren haar regio, en wat deed Ireen? Zij organiseerde mensen uit haar regio en startte een herbebossingsproject en plantte al tienduizenden bomen. Haar plan is om maar liefst 1 miljoen bomen te planten.

Zonder water, geen leven. Dat is een courante leuze in Bolivië. Bolivië is een van die landen waar de watervoorziening onder druk staat. ​ Om de groeiende bevolking te voeden is intensieve landbouw een noodzaak. Maar de mijnbouw verbruikt enorm veel water, vernietigt en vervuilt bestaande watersystemen. Dit alles samen met de klimaatverandering leidt tot langere droogteperiodes. Onze partner Agrecol Andes & hun trekker German Jarro gaan die strijd aan. Zij gaan op zoek naar een goede mix van technieken om water te bewaren en wetgeving om schadelijke activiteiten aan banden te leggen. Een concreet voorbeeld: de installatie en beheer van twee cirkelvormige watertanks & irrigatiesystemen in de dorpen Trigales en Toyota Baja.

Stunt op het weerbericht

Eerder deze maand kregen Vlamingen en Brusselaars al een onverwachte kennismaking met de campagneboodschap van 11.11.11. Terwijl Eén-kijkers aan het wachten waren op hun vertrouwde weergezicht stond plots Peggy Thole Zulu in de weerstudio. Een Zambiaanse weervrouw met een opvallende oproep: ze vertelde de Vlaamse kijkers over klimaatonrecht en riep op om er samen iets aan te doen.

De stunt bleek achteraf een actie van koepel van internationale solidariteit 11.11.11, die kadert in een grotere campagne tegen klimaatonrecht. Ook nu nog krijgen Vlamingen en Brusselaars de campagneboodschap van 11.11.11 in verschillende vormen voorgeschoteld via sociale media. Afhankelijk van het weer spreekt weervrouw Peggy Thole Zulu hen met een verschillende boodschap toe.

“Te veel regen, te weinig regen – praten over het weer zit in het DNA van de Vlaming”, benadrukt 11.11.11-directeur Els Hertogen. “Doorheen de maand november maken we nu ook expliciet de koppeling met de klimaatcrisis. Die boodschap is cruciaal, zeker in het licht van de huidige energieproblemen.”

Steun tijdens de campagneweek van 30 oktober tot 13 november 2022 de twintigduizend vrijwilligers die geld inzamelen voor 11.11.11. Of stort een bijdrage op BE30 0000 0000 1111 of via doneer.11.be.


Voor de redactie

  • Heeft u vragen of wenst u een interview met 11.11.11-directeur Els Hertogen?Aarzel niet om contact met ons op te nemen.
  • 11.11.11-directeur Els Hertogen zal acties in de volgende gemeenten bezoeken. Zij is uiteraard beschikbaar voor verdere toelichting en interviews.
    • 10/11: Halle & Gent
    • 11/11: Tienen, Wezemaal, Hoboken, Tervuren, Hoeilaart & Lubbeek
    • 12/11: Boom, Scherpenheuven & Hasselt
  • Via deze link kan u een overzicht terugvinden van lokale acties in uw regio. Onze 11.11.11-vrijwilligers ontvangen u met veel plezier.
Kenny  Van Minsel

Kenny Van Minsel

Persverantwoordelijke - press officer, 11.11.11

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 11.11.11

11.11.11 is de koepel van internationale solidariteit. 
Wij willen uitbuiting de wereld uit. Iedereen – waar ook ter wereld - heeft recht op een menswaardig bestaan. Om echt iets te veranderen moeten macht en middelen eerlijker worden verdeeld. We richten onze blik dan ook op de wereld en stellen het huidige systeem in vraag. Een rechtvaardige wereld voor mens en natuur kan als we samen druk zetten. Met 11.11.11 brengen wij mensen, groepen en organisaties bijeen om die verandering waar te maken. Want samen staan we sterker dan alleen.

11.11.11. Strength in numbers.

Contact