11.11.11 blikt terug op geslaagd campagneweekend tegen klimaatonrecht

Ook in tijden van hoge energiefacturen blijven mensen investeren in internationale solidariteit.

De afgelopen dagen trokken 20.000 vrijwilligers van 11.11.11 de baan op om geld in te zamelen. In 2021 speelde corona nog een grote rol tijdens de campagne. Nu trekken Vlamingen en Brusselaars ondanks de hoge energiefacturen terug volop de kaart van internationale solidariteit. De organisatie hoopt zelfs voorzichtig de kaap van 2 miljoen euro te halen.  

De klimaatcrisis treft niet iedereen gelijk. Integendeel. De grootste gevolgen, zoals extreem weer en de stijgende zeespiegel, treffen vooral mensen in de landen die het minst verantwoordelijk zijn. Daarom bond 11.11.11, de koepel van internationale solidariteit, de strijd aan met klimaatonrecht. ​ 

Op basis van een eerste inventarisatie geeft 11.11.11 aan dat de resultaten er positief uitzien en de organisatie voorzichtig richting de kaap van 2 miljoen euro aan opgehaalde fondsen kan aankijken. “Klimaatonrecht is geen ver-van-ons-bed show,” zegt 11.11.11-directeur Els Hertogen. “Talloze sympathisanten brachten hun steun uit. Het draagvlak voor internationale solidariteit blijft groot.” 

"Klimaatonrecht is geen ver-van-ons-bed show. Talloze sympathisanten brachten hun uit." - 11.11.11-directeur Els Hertogen

Goesting na coronajaren 

De goesting zat er duidelijk in bij 11.11.11 om na twee uitdagende coronajaren eindelijk terug fysiek campagne te kunnen voeren. Ongeveer twintigduizend vrijwilligers trokken in Vlaanderen en Brussel de baan op om geld in te zamelen aan de hand van allerlei activiteiten: van inspirerende filmvoorstellingen, workshops en loopwedstrijden tot quizzen, eetfestijnen en verkoop van wasknijpers. 

"Ook in tijden van hoge energiefacturen zien we dat mensen investeren in straffe projecten die klimaatonrecht bestrijden. Dat is hartverwarmend." - 11.11.11-directeur Els Hertogen

“Ook in tijden van hoge energiefacturen zien we dat mensen tijd en geld blijven investeren in straffe projecten die klimaatonrecht bestrijden. Ieder draagt zijn steentje bij op zijn eigen manier. Dat is hartverwarmend”, benadrukt 11.11.11-directeur Els Hertogen. 

Blikvangers dit jaar: vrijwilligers in poncho's en wasknijpers tegen kliaatonrecht.
Blikvangers dit jaar: vrijwilligers in poncho's en wasknijpers tegen kliaatonrecht.

Geld op de juiste plaats 

De opgehaalde fondsen worden ingezet voor activisten en bewegingen die zich elke dag inzetten voor een betere wereld. Lokale mensen die het heft in eigen handen nemen klinkt het bij 11.11.11. 

Zoals bijvoorbeeld Ireen Ngandu, een Zambiaanse klimaatactiviste van 24 jaar. Ontbossing en droogte teisteren haar regio. Ireen bracht haar omgeving op de been, startte een herbebossingsproject en plantte al tienduizenden bomen. Ze wil er daar 1 miljoen van maken. Of Agrecol Andes, een organisatie die zich inzet de aanleg en het beheer van watersystemen in Bolivië. 

Ook komende weken vinden er nog acties plaats doorheen Vlaanderen en Brussel. Meer info of de campagne steunen kan via www.11.be/klimaatonrecht ​ 

 


Kenny  Van Minsel

Kenny Van Minsel

Persverantwoordelijke - press officer, 11.11.11

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 11.11.11

11.11.11 is de koepel van internationale solidariteit. 
Wij willen uitbuiting de wereld uit. Iedereen – waar ook ter wereld - heeft recht op een menswaardig bestaan. Om echt iets te veranderen moeten macht en middelen eerlijker worden verdeeld. We richten onze blik dan ook op de wereld en stellen het huidige systeem in vraag. Een rechtvaardige wereld voor mens en natuur kan als we samen druk zetten. Met 11.11.11 brengen wij mensen, groepen en organisaties bijeen om die verandering waar te maken. Want samen staan we sterker dan alleen.

11.11.11. Strength in numbers.

Contact