11.11.11 gaat tijdens campagneweekend strijd aan met klimaatonrecht

Duizenden vrijwilligers, klimaatonrecht én KV Mechelen

Naar jaarlijkse traditie trekken duizenden 11.11.11-vrijwilligers de straten op om fondsen in te zamelen en beleidsmakers te wijzen op het belang van internationale solidariteit. "Dit jaar trekken we resoluut de kaart van hoopvolle oplossingen die de klimaatcrisis bestrijden", zegt directeur Els Hertogen. "Wij zien het probleem niet, wij zien oplossingen." 

In de periode rond 11 november gaan er naar jaarlijkse traditie weer duizenden vrijwilligers op pad voor 11.11.11. Dit jaar trekt de organisatie resoluut de kaart van oplossingen in de strijd tegen klimaatonrecht. Die oplossingen gaan van bebossingsprojecten in Oeganda tot boeren in Peru weerbaarder maken tegen de gevolgen van de klimaatcrisis aan de hand van irrigatiesystemen. 

Opvallend is dat 11.11.11 ook een project in Wallonië naar voren schuift. “Daar steunt onze lidorganisatie Caritas International slachtoffers van de overstromingen met rechtsbijstand om hen te behoeden voor oplichters of complexe administratie,” zegt 11.11.11-directeur Els Hertogen. “De grootste gevolgen treffen vooral die mensen en landen die er het minst verantwoordelijk voor zijn. Dat is zo in Botswana bij droogte, maar dat was ook het geval in Wallonië na de verwoestende overstromingen. 

 Campagneweekend met chocolade en shirts van KV Mechelen 

Ook dit najaar levert de campagne een hele waaier aan activiteiten op: van filmvoorstellingen en lezingen tot loopwedstrijden quizzen en eetfestijnen. Daarnaast trekken duizenden vrijwilligers de straten op om kalenders, chocolade, truffels en wasknijpers van 11.11.11 te verkopen die in een nieuw jasje zitten. “Net zoals 11.11.11,” knipoogt directeur Els Hertogen. “Voor het eerst kunnen we volop uitpakken met ons vernieuwde verhaal én logo. Dat maakt deze campagne extra speciaal.”

Opmerkelijk is dat dit jaar ook de supporters van KV Mechelen betrokken worden bij de campagne. Dat doet 11.11.11 door een unieke samenwerking met Groep Verelst, één van de hoofdpartners van KV Mechelen. ​ Door op 11 november tombolatickets te kopen tijdens de match KV Mechelen – Charleroi kunnen supporters van de 11 gesigneerde shirts van de thuisploeg winnen. 11.11.11-directeur Els Hertogen geeft zelfs de aftrap van de wedstrijd. ​ 

Stunt met ecocheques 

Bij de lancering van haar campagne pakte 11.11.11 samen met Pluxee, de nieuwe naam voor Sodexo Benefits & Reward Services, uit met een “ecochequehack”. Daarmee maakte ze het voor het eerst mogelijk om ook ecocheques aan een goed doel te geven in de strijd tegen klimaatonrecht. ​ 

Hiervoor ontwikkelde 11.11.11 een speciale webshop waar bezoekers spullen van mensen die het hardst door de klimaatcrisis worden getroffen, kunnen kopen. Die gaan van een schop uit Peru, die de oorspronkelijke eigenaar niet meer kan gebruiken door de uitgedroogde grond, tot een nutteloos geworden brievenbus uit het Belgische Pepinster, dat in juli 2021 getroffen werd door de waterbom en overstromingen. Geïnteresseerden kunnen die tweedehandsspullen aankopen en schenken ze automatisch - uit sociaal engagement - onmiddellijk terug aan 11.11.11 samen met het aankoopbedrag als gift. ​ Ze kiezen daarbij zelf de bijdrage die ze willen storten. 

Wil je de 11-campagne steunen? Doe mee aan een van de vele activiteiten of doe een gift op 11.be/klimaatonrecht 


Kenny  Van Minsel

Kenny Van Minsel

Persverantwoordelijke - press officer, 11.11.11

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 11.11.11

11.11.11 is de koepel van internationale solidariteit. 
Wij willen uitbuiting de wereld uit. Iedereen – waar ook ter wereld - heeft recht op een menswaardig bestaan. Om echt iets te veranderen moeten macht en middelen eerlijker worden verdeeld. We richten onze blik dan ook op de wereld en stellen het huidige systeem in vraag. Een rechtvaardige wereld voor mens en natuur kan als we samen druk zetten. Met 11.11.11 brengen wij mensen, groepen en organisaties bijeen om die verandering waar te maken. Want samen staan we sterker dan alleen.

11.11.11. Strength in numbers.

Contact