Belegering Al Awda-ziekenhuis Gaza: 11.11.11 & Viva Salud eisen de onmiddellijke vrijlating van dr. Ahmed Muhanna

11.11.11 & Viva Salud eisen de onmiddellijke vrijlating van dr. Ahmed Muhanna. Op zondag 17 december 2023 vielen Israëlische soldaten binnen in het Al Awda-ziekenhuis in Jabalia, Noord-Gaza. Tijdens de inval arresteerden ze 21 gezondheidswerkers waaronder ziekenhuisdirecteur dr. Ahmed Muhanna.

Na een ondervraging van 3 uur, in mensonterende omstandigheden, werd iedereen vrijgelaten, behalve dr. Muhanna. Waar hij wordt vastgehouden is nog steeds onbekend. Al Awda Health and Community Association (AWDA), sinds vele jaren een partner van 11.11.11-lid Viva Salud en de Belgische officiële ontwikkelingssamenwerking, deelde een verklaring waarin ze de arrestatie en intimidatie van hun gezondheidspersoneel aan de kaak stellen en de onmiddellijke vrijlating eisen van AWDA-ziekenhuisdirecteur dr. Muhanna.

Dr. Ahmed Muhanna is een internationaal erkende stem die de Israëlische aanvallen op het gezondheidssysteem in Gaza aan de kaak stelt. Hij beschreef de afgelopen weken, meermaals en op uitvoerige wijze, de afschuwelijke situatie in het AWDA-ziekenhuis in Noord-Gaza. In zijn laatste audiobericht, één dag voor zijn arrestatie, zei hij: "niemand kan in het ziekenhuis bewegen vanwege de [Israëlische] sluipschutters. De situatie in het ziekenhuis is verschrikkelijk. We hebben 38 patiënten, waarvan sommigen geen medicijnen kunnen krijgen. We hebben geen zuurstof en maar heel weinig brandstof voor een kleine generator. We hebben voedsel voor hooguit 2 tot 3 dagen. De situatie is kritiek." Sinds 5 december is het AWDA-ziekenhuis belegerd door Israëlische sluipschutters en tanks die rond het gebouw cirkelen.

“Niemand kan het gebouw in of uit en een verpleger werd gedood door een kogel van een sluipschutter,” schetst Fanny Polet, directeur van Viva Salud. “Ook een zwangere vrouw en haar schoonmoeder die het ziekenhuis wilden betreden om te bevallen, werden beschoten. De schoonmoeder werd gedood bij deze aanval.”

Eerder ontving AWDA, op vrijdag 13 oktober, een bericht van het Israëlische leger om het ziekenhuis binnen de 2 uur te evacueren. Israël verschoof de deadline daarna naar zaterdagochtend 6 uur (14 oktober). Dr. Muhanna en zijn team besloten in het ziekenhuis en bij de patiënten te blijven. Hij verklaarde in een interview: "Ik kreeg een telefoontje van het Israëlische leger met het verzoek om het ziekenhuis te evacueren. Dit is onmogelijk. Sommige patiënten zijn geëvacueerd, maar andere patiënten kunnen niet worden overgebracht vanwege hun ernstige toestand. Het ziekenhuispersoneel is vastbesloten om te blijven en patiënten de nodige zorg te bieden".

Enige ziekenhuis met kraamzorg

Het Al Awda-ziekenhuis in Jabalia is sinds het begin van de oorlog één van de enige ziekenhuizen in de Gazastrook die nog kraam- en gynaecologische (chirurgische) zorgen verleent. In de afgelopen weken werden er meer dan 100 baby's geboren in het ziekenhuis. Dat aantal zal nog stijgen aangezien het aantal zwangere vrouwen in de Gazastrook op 50.000 wordt geschat, waarvan 5000 vrouwen in de komende maand zouden moeten bevallen.

De doelbewuste aanval van Israël op de gezondheidszorg in Gaza is een flagrante oorlogsmisdaad. ​ Al wekenlang noemt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de gezondheidssituatie in Gaza "catastrofaal", "ongekend", “op de rand van instorten”. Hoofd van de WHO Tedros Ghebreyesus vatte het samen en sprak over totaal "moreel verval".

11.11.11 & Viva Salud steunen AWDA en eist de onmiddellijke vrijlating van dr. Ahmed Muhanna en de bescherming van alle gezondheidswerkers in Gaza. Gezondheidswerkers en -voorzieningen zijn geen militair doelwit.


Voor meer info, contacteer Fanny Polet, directrice van Viva Salud: [email protected] of 0473/327470

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 11.11.11

11.11.11 is de koepel van internationale solidariteit. 
Wij willen uitbuiting de wereld uit. Iedereen – waar ook ter wereld - heeft recht op een menswaardig bestaan. Om echt iets te veranderen moeten macht en middelen eerlijker worden verdeeld. We richten onze blik dan ook op de wereld en stellen het huidige systeem in vraag. Een rechtvaardige wereld voor mens en natuur kan als we samen druk zetten. Met 11.11.11 brengen wij mensen, groepen en organisaties bijeen om die verandering waar te maken. Want samen staan we sterker dan alleen.

11.11.11. Strength in numbers.

Contact