Belg wil bedrijven verantwoordelijk stellen voor de klimaatcrisis

Peiling toont grote steun voor Europese zorgplichtwetgeving aan

Ruim 80% van de Belgen is voorstander van een Europese wetgeving die bedrijven verplicht hun CO2-uitstoot te verminderen. Dat blijkt uit een representatieve peiling van middenveldorganisaties. Bovendien wil bijna twee derde van de Belgen dat ook banken verantwoordelijk worden gesteld voor de activiteiten van bedrijven waarin zij investeren. “Het draagvlak voor een ambitieuze zorgplichtwet is groot. De nodige voorstellen liggen op tafel. Politici moeten nu doorzetten,” zegt 11.11.11.  

Een nieuwe peiling toont aan dat Belgen grote voorstander zijn van Europese zorgplichtwetgeving. Die zou, eens aangenomen, ervoor zorgen dat bedrijven die schade toebrengen aan mens of planeet verantwoordelijk kunnen worden gesteld. In samenwerking met onderzoeksbureau YouGov organiseerden middenveldorganisaties, waaronder 11.11.11, een representatieve bevraging van 1.000 Belgen. ​ 

  • 80% van de Belgen is voorstander van EU-regelgeving die bedrijven verplicht om hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen om de VN-doelstelling om de opwarming van de aarde tot 1,5 graden te beperken te behalen. Slechts 11% is tegen. 
  • Bijna twee op de drie Belgen (64%) wil dat banken verantwoording moeten afleggen voor schendingen van de mensenrechten en de klimaat- en milieuschade door bedrijven waar zij in investeren of geld aan lenen.
  • 61% is voorstander van een wetgeving die personen die getroffen worden door de gevolgen van klimaatverandering toelaat gemakkelijker bedrijven die grote hoeveelheden broeikasgassen uitstoten voor de rechter te dagen. ​ 
  • Meer dan 7 op 10 Belgen (73%) vindt dat bedrijven hun totale uitstoot van broeikasgassen moeten verminderen, ook tijdens een energiecrisis. 

Sinds de voorgestelde richtlijn bij het Europees Parlement is ingediend, hebben financiële instellingen minstens 100 miljoen euro uitgegeven om bij de EU te lobbyen volgens Europese koepelorganisatie ECCJ. Landen als Frankrijk hebben gelobbyd om de financiële sector uit te sluiten van deze toekomstige EU-wetgeving. 

“De lobbymachine die achter de schermen aan het werk is, staat haaks op het grote draagvlak dat er is. Mensen pikken het niet meer dat de winst van enkelen ten koste gaat van mens en natuur,” zegt 11.11.11-expert Femmy Thewissen. “Van het protest tegen de mensenrechtensituatie van het WK in Qatar tot de ‘fuck the future award’ die BNP Paribas onlangs mocht ontvangen, er is een brede tegenbeweging op gang.” 

Cruciale stemming 

Op 24 en 25 april vindt er een beslissende stemming plaats in het Europees Parlement. De commissie Juridische zaken (JURI), die de lead heeft in de besprekingen in de 9 verschillende betrokken parlementaire commissies, zal dan de tekst bespreken. De finale plenaire stemming omtrent de positie van het Europees Parlement over de voorgestelde richtlijn is voorzien eind mei. 

Ook in het federaal parlement liggen er initiatieven voor. Ruim twee jaar geleden dienden de Kamerfracties van PS en Vooruit een wetsvoorstel in voor een Belgische zorgplichtwet. In een hoorzitting reageerden middenveldorganisaties, maar ook bedrijfsleiders zoals Ann Claes van de JBC Group positief. “Het is nu aan de parlementsleden om de stilstand te stoppen. Het draagvlak staat als een paal boven water,” benadrukt 11.11.11. 

 

Voor de redactie 

Download de resultaten van de bevraging hier

XLSX - 46 Kb
  • De bevraging werd uitgevoerd door YouGov bij een representatief staal van 1000 Belgen tussen 3 en 16 februari 2023. ​ De enquête werd online uitgevoerd. De maximale foutenmarge bedraagt 3%.
  • Daarnaast werden er ook peilingen afgenomen in Duitsland (n=2000), Frankrijk (n=1000), Nederland (n=1000), Spanje (n=1000), Slovenië (n=500), Oostenrijk (n=1000), Polen (n=10000) en Finland (n=1000). De globale Europese cijfers ​ kunnen op aanvraag worden bezorgd.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 11.11.11

11.11.11 is de koepel van internationale solidariteit. 
Wij willen uitbuiting de wereld uit. Iedereen – waar ook ter wereld - heeft recht op een menswaardig bestaan. Om echt iets te veranderen moeten macht en middelen eerlijker worden verdeeld. We richten onze blik dan ook op de wereld en stellen het huidige systeem in vraag. Een rechtvaardige wereld voor mens en natuur kan als we samen druk zetten. Met 11.11.11 brengen wij mensen, groepen en organisaties bijeen om die verandering waar te maken. Want samen staan we sterker dan alleen.

11.11.11. Strength in numbers.

Contact