COP28 finaliseert akkoord over Verlies- & Schadefonds “historische beslissing”

Klimaattop trapt af met belangrijke deal

Tijdens de COP28-klimaattop werd een langverwachte deal over een fonds voor verlies en schade finaal goedgekeurd, met een staande ovatie van deelnemers tot gevolg. “Een historische beslissing die dertig jaar muurvast zat”, benadrukt 11.11.11-expert Kiki Berkers vanuit Dubai. “196 landen kiezen voor meer klimaatrechtvaardigheid, nu moeten de middelen volgen.” 

Op de eerste dag van de top werd een blauwdruk voor het nieuwe Verlies- & Schadefonds aangenomen. Daarmee wordt een fonds onder toezicht van de Wereldbank opgericht dat financiële middelen kan uitkeren aan kwetsbare landen die worden geteisterd door gevolgen van de klimaatcrisis. Tijdens de vorige klimaatconferentie in Sharm-el-Sheik werd er door stevige druk vanuit het middenveld en het Globale Zuiden een doorbraak geforceerd en kwam er een einde aan dertig jaar getouwtrek over de oprichting van zo’n fonds. ​ 

Met de formele bekrachtiging kiezen ruim 196 landen volgens 11.11.11 voor meer klimaatrechtvaardigheid. Immers, rijke landen zouden volgens de koepel van internationale solidariteit het voortouw moeten nemen in de formulering van oplossingen voor de klimaatcrisis. ​ 

De grootste gevolgen treffen vooral de mensen en landen die er het minst verantwoordelijk voor zijn. ​ De oprichting van het fonds waarbij rijke, vervuilende landen bijdragen, kan dan ook een historische beslissing zijn,” benadrukt 11.11.11-klimaatexpert Kiki Berkers vanuit Dubai. “Maar het is zeker niet perfect en vooral dringend tijd voor concrete middelen.” 

De eerste belofte of pledge werden gedaan door gastland de Verenigde Arabische Emiraten en Duitsland voor elk 100 miljoen dollar. Ook het Verenigd Koninkrijk (60 miljoen pond) en de Verenigde Staten (17,5 miljoen dollar) gaven reeds te kennen een bijdrage te doen. 

Dat het fonds tijdelijk in de schoot van de Wereldbank wordt opgericht, baart zorgen. Die instelling staat immers gekend om haar logge en weinig transparante werking. Ook het veelvuldig gebruik van leningen en de ondemocratische werking wordt door experts aangehaald. Net die zaken zijn volgens middenveldorganisaties van groot belang. ​ 

Kwetsbare gemeenschappen moeten makkelijk en direct toegang hebben tot het fonds wanneer ze hebben en houden verliezen na extreme weersomstandigheden of andere klimaatrampen,” aldus 11.11.11-klimaatexpert Kiki Berkers. 


  • Interviews zijn mogelijk met 11.11.11-expert Kiki Berkers die deelneemt aan COP28
Kenny  Van Minsel

Kenny Van Minsel

Persverantwoordelijke - press officer, 11.11.11

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 11.11.11

11.11.11 is de koepel van internationale solidariteit. 
Wij willen uitbuiting de wereld uit. Iedereen – waar ook ter wereld - heeft recht op een menswaardig bestaan. Om echt iets te veranderen moeten macht en middelen eerlijker worden verdeeld. We richten onze blik dan ook op de wereld en stellen het huidige systeem in vraag. Een rechtvaardige wereld voor mens en natuur kan als we samen druk zetten. Met 11.11.11 brengen wij mensen, groepen en organisaties bijeen om die verandering waar te maken. Want samen staan we sterker dan alleen.

11.11.11. Strength in numbers.

Contact