"Historische stap op klimaattop Sharm-el-Sheikh"

Persreactie op slotakkoord klimaattop

In Sharm-el-Sheikh bereikten de bijna tweehonderd deelnemende landen van de klimaattop een slotakkoord. De onderhandelaars kwamen overeen tot de oprichting van een fonds om de slachtoffers van klimaatschade te ondersteunen. “Een historische stap in de strijd tegen klimaatonrecht,” benadrukt 11.11.11-directeur Els Hertogen. “Maar het is pas een overwinning als vooruitgang boeken op alle fronten. Op vlak van fossiele brandstoffen en klimaatfinanciering schiet het akkoord tekort.”

Hoewel details en modaliteiten van het fonds nog verder moeten worden vastgesteld, betreft het een belangrijk signaal voor landen die in de frontlinie staan van de klimaatcrisis. “Zij die het minst verantwoordelijk zijn voor de klimaatcrisis, worden er het zwaarst door getroffen”, zegt 11.11.11-directeur Els Hertogen. “Het belang van een klimaatschadefonds is voor hen dan ook groot. COP27 deed zo waar geen enkele klimaattop eerder in slaagde.”

Op andere cruciale vlakken blijft de wereld echter ter plaatse trappelen volgens 11.11.11. Er kwam weinig vooruitgang om de opwarming tot 1,5°C te beperken. Met name op vlak van de uitfasering van fossiele brandstoffen boekte de klimaattop geen vorderingen ten opzichte van vorig jaar. “De klimaatcrisis woedt om ons heen. Zolang de opwarming niet beperkt wordt tot 1,5°C zal dat alleen maar verergeren”, benadrukt Hertogen. “Het slotakkoord van de klimaattop gaat amper in op die wetmatigheid.”

Verder blijft verantwoording van rijke industrielanden zoek volgens de analyse van 11.11.11. Zij beloofden immers al lang om jaarlijks 100 miljard dollar aan klimaatfinanciering te geven aan de meest klimaatgevoelige landen. Met name de verdubbeling voor adaptatie, een belangrijke eis voor het Afrikaans continent, komt tekort. “Die belofte werd nog steeds niet nagekomen. Van een concreet plan werd nog steeds geen werk gemaakt,” aldus Hertogen.


Kenny  Van Minsel

Kenny Van Minsel

Persverantwoordelijke - press officer, 11.11.11

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 11.11.11

11.11.11 is de koepel van internationale solidariteit. 
Wij willen uitbuiting de wereld uit. Iedereen – waar ook ter wereld - heeft recht op een menswaardig bestaan. Om echt iets te veranderen moeten macht en middelen eerlijker worden verdeeld. We richten onze blik dan ook op de wereld en stellen het huidige systeem in vraag. Een rechtvaardige wereld voor mens en natuur kan als we samen druk zetten. Met 11.11.11 brengen wij mensen, groepen en organisaties bijeen om die verandering waar te maken. Want samen staan we sterker dan alleen.

11.11.11. Strength in numbers.

Contact