Izegems stadsbos Rhodesgoed verandert van naam naar Cotacachi Cayapasbos

De klimaatcrisis laat zich overal voelen”

Het stadsbos Rhodesgoed in Izegem verandert vanaf vandaag tijdelijk van naam en wordt het Cotacachi Cayapasbos. Dat gebeurt voor de 11.11.11-campagne die aandacht vraagt voor klimaatonrecht. “De klimaatcrisis voelen we overal, van Ecuador tot hier in Izegem”, zegt schepen Kurt Himpe.

Zeg vanaf vandaag niet langer Rhodesgoed, maar het Cotacachi Cayapasbos. Met die tijdelijke naamsverandering willen 11.11.11 en de stad Izegem de link maken tussen de onvoorspelbare temperaturen, mijnbouw en ontbossing in Ecuador enerzijds, en het natuurgebied Rhodesgoed anderzijds. Beide groene gebieden worden steeds meer geconfronteerd met de gevolgen van de klimaatcrisis.

“De gevolgen van de klimaatcrisis zijn overal ter wereld pijnlijk tastbaar. Ook hier in onze regio, waar steeds warmere zomers, aanhoudende droogte, lage waterpeilen en wateroverlast geen onbekenden zijn”, schetst Izegems schepen Kurt Himpe. “Het is al lang geen ver-van-ons-bed-show meer.”

Dat verhaal klinkt in Ecuador bekend in de oren. Cotacachi Cayapas is ​ een bijzonder natuurgebied met een mix van regenwoud, bergen en vulkanische meren, bedreigd door onvoorspelbare temperaturen, mijnbouw en ontbossing. Tropische dieren en planten verdwijnen er . Inheemse gemeenschappen moeten hun leefgebieden verlaten.

“Klimaatonrecht raast om ons heen. Maar voor landen als Ecuador zijn de gevolgen nog groter”, benadrukt 11.11.11-directeur Katrien Heughebaert. “Dat is klimaatonrecht waar we niet kunnen naast kijken. Alleen mogen we ons niet blindstaren op deze problemen. Wereldwijd strijden moedige activisten en organisaties voor klimaatoplossingen.”

Concrete oplossingen

Met haar najaarscampagne kijkt 11.11.11 dit jaar verder dan de problemen van klimaatonrecht, en schuift de organisatie concrete oplossingen naar voren. Die oplossingen gaan van bebossingsprojecten in Oeganda tot boeren in Peru weerbaarder maken tegen de gevolgen van de klimaatcrisis aan de hand van irrigatiesystemen.

Opvallend is dat 11.11.11 ook een project in Wallonië naar voren schuift. “Daar steunt onze lidorganisatie Caritas International slachtoffers van de overstromingen met rechtsbijstand om hen te behoeden voor oplichters of complexe administratie,” zegt 11.11.11-directeur Els Hertogen. “De grootste gevolgen treffen vooral die mensen en landen die er het minst verantwoordelijk voor zijn. Dat is zo in Botswana bij droogte, maar dat was ook het geval in Wallonië na de verwoestende overstromingen.

Solidaire Izegemnaren

“Met deze actie verklaren Izegemnaren ​ zich solidair met die talloze klimaatstrijders wereldwijd. Maar het blijft niet bij woorden alleen”, benadrukt schepen Kurt Himpe. “Komende weken trekken duizenden 11.11.11-vrijwilligers de straten op om geld in te zamelen voor al die klimaatoplossingen. In Izegem stonden vrijwilliger reeds op de markt, maar staat er ook dit weekend nog een inzamelactie op de agenda. Izegemnaren kunnen hun solidariteit volop tonen.”

Wil je de 11-campagne steunen? Doe mee aan een van de vele activiteiten of doe een gift op www.11.be/klimaatonrecht


Kenny  Van Minsel

Kenny Van Minsel

Persverantwoordelijke - press officer, 11.11.11

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 11.11.11

11.11.11 is de koepel van internationale solidariteit. 
Wij willen uitbuiting de wereld uit. Iedereen – waar ook ter wereld - heeft recht op een menswaardig bestaan. Om echt iets te veranderen moeten macht en middelen eerlijker worden verdeeld. We richten onze blik dan ook op de wereld en stellen het huidige systeem in vraag. Een rechtvaardige wereld voor mens en natuur kan als we samen druk zetten. Met 11.11.11 brengen wij mensen, groepen en organisaties bijeen om die verandering waar te maken. Want samen staan we sterker dan alleen.

11.11.11. Strength in numbers.

Contact