Kortrijkse Marionetten verandert van naam naar Talassemtanepark

“De klimaatcrisis laat zich overal voelen”

Het Kortrijkse stadsgroen Marionetten verandert vanaf vandaag tijdelijk van naam en wordt het Talassemtanepark. Dat gebeurt voor de 11.11.11-campagne die aandacht vraagt voor klimaatonrecht. “De klimaatcrisis voelen we overal, van Marokko tot hier in Kortrijk”, benadrukt Schepen Bert Herrewyn.

Zeg vanaf vandaag niet langer Stadsgroen Marionetten, maar het Talassemtanepark. Met die tijdelijke naamsverandering willen 11.11.11 en de stad Kortrijk de link maken tussen de stijgende temperaturen en langere droogtes in het Talassemtanepark in Marokko enerzijds, en de stad Kortrijk als internationaal solidaire bondgenoot anderzijds.

“De gevolgen van de klimaatcrisis zijn overal ter wereld pijnlijk tastbaar. Ook in een stad als Kortrijk, waar we gemiddeld meer ​ periodes van grote hitte te verduren te krijgen dan in de landelijke omgeving, zeker door steeds warmere zomers en langere droogtes. Dat zet ook druk op het Stadsgroen Marionetten, een belangrijk ecologisch recreatief natuurgebied op een steenworp van het stadscentrum ”, schetst schepen Bert Herrewyn. “Het is al lang geen ver-van-ons-bed-show meer. De impact wordt overal gevoeld, in Kortrijk, maar ook het Marokkaanse Chefchouaen, waarmee we een stedenband hebben.”

Dat verhaal klinkt in Marokko inderdaad bekend in de oren. Het Nationaal Park Talassemtane, ook een cruciale groene long én één van de laatste ongerepte natuurgebieden met bedreigde sparrenbomen in Marokko, wordt steeds meer geconfronteerd met extreme temperaturen. Hitte en bosbranden bedreigen er de laatste sparrenbomen in Marokko en lokale gemeenschappen. ​

“Klimaatonrecht raast om ons heen. Maar voor landen als Marokko zijn de gevolgen nog groter”, benadrukt 11.11.11-directeur Els Hertogen. “Dat is klimaatonrecht waar we niet kunnen naast kijken. Alleen mogen we ons niet blindstaren op deze problemen. Wereldwijd strijden moedige activisten en organisaties voor klimaatoplossingen.”

Concrete oplossingen

Met haar najaarscampagne kijkt 11.11.11 dit jaar verder dan de problemen van klimaatonrecht, en schuift de organisatie concrete oplossingen naar voren. Die oplossingen gaan van bebossingsprojecten in Oeganda tot boeren in Peru weerbaarder maken tegen de gevolgen van de klimaatcrisis aan de hand van irrigatiesystemen.

Opvallend is dat 11.11.11 ook een project in Wallonië naar voren schuift. “Daar steunt onze lidorganisatie Caritas International slachtoffers van de overstromingen met rechtsbijstand om hen te behoeden voor oplichters of complexe administratie,” zegt 11.11.11-directeur Els Hertogen. “De grootste gevolgen treffen vooral die mensen en landen die er het minst verantwoordelijk voor zijn. Dat is zo in Botswana bij droogte, maar dat was ook het geval in Wallonië na de verwoestende overstromingen.

Solidaire Kortrijkzanen

“Met deze actie verklaren Kortrijkzanen zich solidair met die talloze klimaatstrijders wereldwijd. Maar het blijft niet bij woorden alleen”, schepen Herrewyn. “Komende weken trekken duizenden 11.11.11-vrijwilligers de straten op om geld in te zamelen voor al die klimaatoplossingen. Ook in Kortrijk, daar trekken ze van deur tot deur, is er de Volkscross, staan actievoerders aan supermarkten en zijn er ook meerdere voordrachten gepland… Kortrijkzanen kunnen hun solidariteit volop tonen!”

Wil je de 11-campagne steunen? Doe mee aan een van de vele activiteiten of doe een gift op www.11.be/klimaatonrecht

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 11.11.11

11.11.11 is de koepel van internationale solidariteit. 
Wij willen uitbuiting de wereld uit. Iedereen – waar ook ter wereld - heeft recht op een menswaardig bestaan. Om echt iets te veranderen moeten macht en middelen eerlijker worden verdeeld. We richten onze blik dan ook op de wereld en stellen het huidige systeem in vraag. Een rechtvaardige wereld voor mens en natuur kan als we samen druk zetten. Met 11.11.11 brengen wij mensen, groepen en organisaties bijeen om die verandering waar te maken. Want samen staan we sterker dan alleen.

11.11.11. Strength in numbers.

Contact