Natuurgebied Tommelen verandert van naam naar Okavangopark

“De klimaatcrisis laat zich overal voelen”

Het natuurgebied Tommelen in Hasselt verandert vanaf vandaag tijdelijk van naam en wordt het Okavangopark. Dat gebeurt voor de 11.11.11-campagne die aandacht vraagt voor klimaatonrecht. “De klimaatcrisis voelen we overal, van Botswana tot hier in Hasselt”, benadrukt Schepen van Internationale Solidariteit Nele Kelchtermans.

Zeg vanaf vandaag niet langer Tommelen, maar het Okavangopark. Met die tijdelijke naamsverandering willen 11.11.11 en de stad Hasselt de link maken tussen de stijgende temperaturen en langere droogtes in de Okavango in Botswana enerzijds, en Tommelen anderzijds. Beide natuurgebieden worden steeds meer geconfronteerd met de gevolgen van de klimaatcrisis.

“De gevolgen van de klimaatcrisis zijn overal ter wereld pijnlijk tastbaar. Ook hier in Tommelen. Het is al lang geen ver-van-ons-bed-show meer." - ​ schepen Nele Kelchtermans

“De gevolgen van de klimaatcrisis zijn overal ter wereld pijnlijk tastbaar. Ook hier in Tommelen, waar de 110 poelen en vooral de gekende kamsalamander bedreigd worden door steeds warmere zomers en langere droogtes”, schetst schepen van Internationale Solidariteit Nele Kelchtermans. “Het is al lang geen ver-van-ons-bed-show meer.”

Dat verhaal klinkt in Botswana bekend in de oren. De Okavangodelta, de grootste binnenlandse delta van de wereld, wordt steeds meer bedreigd door onvoorspelbare temperaturen, ontbossing en aanhoudende droogte. Het gebied rond Okavango is tevens de thuis van meerdere inheemse gemeenschappen en bedreigde zoogdieren zoals de cheetah en witte neushoorn. Hun situatie is sinds kort nog onzekerder geworden nu ook fossiele bedrijven het waardevolle gebied in het vizier hebben genomen en licenties kregen om te zoeken naar mogelijke olievoorraden.

“Klimaatonrecht raast om ons heen. Maar voor landen als Botswana zijn de gevolgen nog groter. Wereldwijd strijden moedige activisten en organisaties voor klimaatoplossingen." - Els Hertogen, 11.11-directeur & Hasselaar

“Klimaatonrecht raast om ons heen. Maar voor landen als Botswana zijn de gevolgen nog groter”, benadrukt 11.11.11-directeur en Hasselaar Els Hertogen. “Dat is klimaatonrecht waar we niet kunnen naast kijken. Alleen mogen we ons niet blindstaren op deze problemen. Wereldwijd strijden moedige activisten en organisaties voor klimaatoplossingen.”

Concrete oplossingen

Met haar najaarscampagne kijkt 11.11.11 dit jaar verder dan de problemen van klimaatonrecht, en schuift de organisatie concrete oplossingen naar voren. Die oplossingen gaan van bebossingsprojecten in Oeganda tot boeren in Peru weerbaarder maken tegen de gevolgen van de klimaatcrisis aan de hand van irrigatiesystemen.

Opvallend is dat 11.11.11 ook een project in Wallonië naar voren schuift. “Daar steunt onze lidorganisatie Caritas International slachtoffers van de overstromingen met rechtsbijstand om hen te behoeden voor oplichters of complexe administratie,” zegt 11.11.11-directeur Els Hertogen. “De grootste gevolgen treffen vooral die mensen en landen die er het minst verantwoordelijk voor zijn. Dat is zo in Botswana bij droogte, maar dat was ook het geval in Wallonië na de verwoestende overstromingen.

Solidaire Hasselaars

“Met deze actie verklaren Hasselaren zich solidair met die talloze klimaatstrijders wereldwijd. Maar het blijft niet bij woorden alleen”, benadrukt schepen Kelchtermans. “Komende weken trekken duizenden 11.11.11-vrijwilligers de straten op om geld in te zamelen voor al die klimaatoplossingen. In Hasselt staat er veel op het programma: Een quiz, een benefietconcert in de Heilig-Hartkerk, huiskamerconcerten, deur-aan-deur-verkopen, … Hasselaren kunnen hun solidariteit volop tonen.”

Wil je de 11-campagne steunen? Doe mee aan een van de vele activiteiten of doe een gift op www.11.be/klimaatonrecht

Kenny  Van Minsel

Kenny Van Minsel

Persverantwoordelijke - press officer, 11.11.11

 

 

Okavango Delta (youngrobv, Flickr - CC)
Okavango Delta (youngrobv, Flickr - CC)

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 11.11.11

11.11.11 is de koepel van internationale solidariteit. 
Wij willen uitbuiting de wereld uit. Iedereen – waar ook ter wereld - heeft recht op een menswaardig bestaan. Om echt iets te veranderen moeten macht en middelen eerlijker worden verdeeld. We richten onze blik dan ook op de wereld en stellen het huidige systeem in vraag. Een rechtvaardige wereld voor mens en natuur kan als we samen druk zetten. Met 11.11.11 brengen wij mensen, groepen en organisaties bijeen om die verandering waar te maken. Want samen staan we sterker dan alleen.

11.11.11. Strength in numbers.

Contact