Natuurpark Bourgoyen verandert van naam

Het natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen verandert dit najaar van naam. De gekende Gentse trekpleister wordt tijdelijk omgedoopt naar het Hwange National Park. De actie kadert binnen de 11.11.11-campagne tegen klimaatonrecht. “De klimaatcrisis voelen we overal, van Zimbabwe tot hier in Gent”, benadrukt Schepen van Internationale Solidariteit Hafsa El-Bazioui.

Met de tijdelijke naamsverandering willen 11.11.11 en de stad Gent de link maken tussen de droogte in het Hwange National Park in Zimbabwe enerzijds, en de Bourgoyen-Ossemeersen anderzijds. Beide natuurreservaten worden steeds meer geconfronteerd met de gevolgen van de klimaatcrisis. 

Afgelopen zomer stond de grote vijver in het Gentse natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen zo goed als leeg. De aanhoudende droogte en hittegolf was een ramp voor watervogels die afhankelijk zijn van het water om eten te vinden. In 2018 droogde de vijver ook al eens uit. 

Dat verhaal klinkt in Zimbabwe bekend in de oren. In het Hwange National Park, het grootste natuurreservaat van het land en bijna half zo groot als België, raast de extreme aanhoudende droogte om zich heen. Mensen zijn er afhankelijk geworden van humanitaire ondersteuning. Maar ook voor olifanten is de situatie fataal. Ze moeten lang speuren naar waterbronnen, soms zelfs tot in dorpen. Dit leidde al vaker tot conflicten tussen olifanten en mensen, met dodelijke afloop voor beide partijen als gevolg.

“De gevolgen van de klimaatcrisis laten zich overal voelen, van Zimbabwe tot hier in Gent. Het is geen ver-van-ons-bed show”, benadrukt 11.11.11-directeur Els Hertogen. “Maar de grootste impact is voor mensen die er het minst verantwoordelijk voor zijn. Dat is klimaatonrecht. Samen kunnen we het aanpakken. Nu het nog kan.”

“De gevolgen van de klimaatcrisis laten zich overal voelen, van Zimbabwe tot hier in Gent. Het is geen ver-van-ons-bed show.” - 11.11.11-directeur Els Hertogen.

Daad bij het woord

Naast de bewustmakingsactie voert Stad Gent ook meteen de daad bij het woord. De stad zet al jaren in op internationale solidariteit, en dat is nu niet anders. “Klimaatonrecht bestrijden doe je door actie te ondernemen”, benadrukt Schepen van Internationale Solidariteit Hafsa El-Bazioui. “Stad Gent verdubbelt daarom iedere euro die de Gentenaars doneren, dat is daadkracht”.

“Klimaatonrecht bestrijden doe je door actie te ondernemen. Stad Gent verdubbelt daarom iedere euro die de Gentenaars doneren, dat is daadkracht.” - Schepen van Internationale Solidariteit Hafsa El-Bazioui.

Gentenaren die de 11.11.11-campagne willen ondersteunen kunnen dat doen via 11.be/klimaatonrecht of door een van de vele activiteiten te bezoeken. Zo staat er onder meer op 13 november een benefietconcert gepland in de Onze-Lieve-Vrouwegeboortekerk in Mariakerke.


Kenny  Van Minsel

Kenny Van Minsel

Persverantwoordelijke - press officer, 11.11.11

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 11.11.11

11.11.11 is de koepel van internationale solidariteit. 
Wij willen uitbuiting de wereld uit. Iedereen – waar ook ter wereld - heeft recht op een menswaardig bestaan. Om echt iets te veranderen moeten macht en middelen eerlijker worden verdeeld. We richten onze blik dan ook op de wereld en stellen het huidige systeem in vraag. Een rechtvaardige wereld voor mens en natuur kan als we samen druk zetten. Met 11.11.11 brengen wij mensen, groepen en organisaties bijeen om die verandering waar te maken. Want samen staan we sterker dan alleen.

11.11.11. Strength in numbers.

Contact