Nieuw rapport: “Europese banken investeren massaal in bedrijven in bezet Palestijns gebied”

Geld Belgische spaarders & investeerders dreigt bij te dragen aan Israëlische oorlogsmisdaden

Europese banken investeren voor honderden miljarden dollars in bedrijven die actief zijn in de illegale Israëlische nederzettingenindustrie. Dat blijkt uit nieuw internationaal onderzoek dat vandaag werd gepubliceerd. “Ondanks de oorlog in Gaza en een recordaantal doden in bezet Palestijns gebied blijft er geld vloeien van Belgische spaarders en investeerders naar bedrijven die oorlogsmisdaden mee mogelijk maken, waaronder ook wapenleveranciers van het Israëlische leger”, benadrukken 11.11.11 en FairFin. “De federale regering moet ingrijpen.”

Sinds 7 oktober werden op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever maar liefst 249 Palestijnen gedood en vielen ruim 3.300 gewonden. Het is daarmee de dodelijkste periode voor Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever in twee decennia. 

De bouw van illegale nederzettingen zijn onder internationaal recht oorlogsmisdaden en zijn een centrale component van het Israëlische apartheidsregime in bezet Palestijns gebied. In België werd recent nog een wetsvoorstel ingediend door CD&V, Vooruit en Groen dat een verbod zou instellen op de handel met nederzettingen in bezette gebieden.

Toch weerhouden de oorlog en het geweld in bezet Palestijns gebied talloze Europese banken en pensioenfondsen er niet van om honderden miljarden dollars te investeren in bedrijven die actief zijn in diezelfde illegale nederzettingen. In een nieuw onderzoeksrapport brengt de internationale “Don’t Buy into Occupation” (DBIO) coalitie, waar onder meer 11.11.11 en FairFin deel van uitmaken, in kaart hoe deze financiële relaties goed zijn voor een totaalsom van 308,9 miljard dollar.

Belgische banken in vizier

Ook banken actief in België komen daarbij in het vizier. BNP Paribas is de grootste Europese financierder van bedrijven actief in illegale nederzettingen. In totaal zijn de financiële relaties van de Frans-Belgische bank goed voor 26 miljard dollar. In de financieringsportefeuille van de Frans-Belgische grootbank zitten onder meer bedrijven die onderdelen leveren voor spionagemateriaal, bouwfirma’s voor nederzettingen, leveranciers van sloopmachines en zelfs wapenleveranciers van het Israëlische leger. 

Zo leent BNP Paribas 91 miljoen dollar aan wapenleverancier Elbit, de hofleverancier van het Israëlische leger. Elbit levert onder meer handgranaten, munitie en surveillance materiaal aan het Israëlische leger. De Belgische staat bezit een aandeel van ruim 5,1 procent in BNP Paribas. Tot voor kort was ze zelfs de grootste aandeelhouder. 11.11.11 en FairFin wijzen erop dat belastinggeld dreigt naar oorlogsmisdaden te vloeien. Ze verwachten dan ook dat minister van Financiën Van Peteghem streng ingrijpt en BNP aanzet om Elbit uit te sluiten van toekomstige leningen.

Maar ook staatsbank Belfius financiert voor 302 miljoen dollar bedrijven die onder meer actief zijn in de sloop van Palestijnse huizen, bouw van nederzettingen, levering van surveillance-apparatuur en onderdelen, en illegale ontginning van Palestijnse natuurlijke rijkdommen. Toch ontdekten 11.11.11 & FairFin een belangrijke wijziging ten opzichte van vorige onderzoeken. 

“Het valt ons op dat Belfius voor de helft minder investeerde in bedrijven die actief zijn in illegale nederzettingen. Dat vinden we natuurlijk een goede zaak”, zegt Lara Sarcinella van FairFin. ”Een logische volgende stap is om dit te verankeren in structureel beleid, opdat deze bedrijven in de toekomst volledig en permanent uitgesloten worden van financiering.”

KBC is eveneens een belangrijke financierder van dergelijke bedrijven, met financiële relaties ter waarde van 1,112 miljard dollar. Ook ING (7,181 miljard), AXA (1,449 miljard dollar), Ackermans & Van Haren (722 miljoen dollar door dochteronderneming Delen Bank) en Bank Degroof Petercam (338 miljoen dollar) komen nadrukkelijk in beeld.

Regering moet ingrijpen

11.11.11 en FairFin roepen de genoemde banken op om hun verantwoordelijkheid op te nemen. In navolging van grote Noorse en Nederlandse pensioenfondsen moeten ze stappen zetten om ervoor te zorgen dat de bedrijven in hun portfolio zich terugtrekken uit de Israëlische nederzettingenindustrie. Als dat geen concreet resultaat oplevert, moeten ze zelf desinvesteren uit dit soort bedrijven.

“Ondanks de bestaande internationale regels, doen veel bedrijven en banken nog wat ze willen. Zij maken winst, terwijl kolonisten terreur zaaien in de Westelijke Jordaanoever. De echte verliezers zijn Palestijnen. De oorlog moet nu echt een wake-up call zijn”, benadrukt 11.11.11-expert Willem Staes. “Ons land is internationaal voortrekker wanneer het gaat over de bescherming van Palestijnse burgers. Wij vragen dat Minister Van Peteghem die lijn doortrekt en dringend actie neemt, in het bijzonder wat betreft BNP Paribas en wapenleverancier Elbit.”


DBIO III NL samenvatting.pdf

PDF - 270 Kb

Final DBIO III 2023 report

PDF - 1.6 Mb
Kenny  Van Minsel

Kenny Van Minsel

Persverantwoordelijke - press officer, 11.11.11

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 11.11.11

11.11.11 is de koepel van internationale solidariteit. 
Wij willen uitbuiting de wereld uit. Iedereen – waar ook ter wereld - heeft recht op een menswaardig bestaan. Om echt iets te veranderen moeten macht en middelen eerlijker worden verdeeld. We richten onze blik dan ook op de wereld en stellen het huidige systeem in vraag. Een rechtvaardige wereld voor mens en natuur kan als we samen druk zetten. Met 11.11.11 brengen wij mensen, groepen en organisaties bijeen om die verandering waar te maken. Want samen staan we sterker dan alleen.

11.11.11. Strength in numbers.

Contact