Park Oude-God Mortsel verandert van naam naar Drâa-Tafilaletpark

“De klimaatcrisis laat zich overal voelen”

Het Mortselse Park Oude-God verandert vanaf vandaag tijdelijk van naam en wordt het Drâa-Tafilaletpark. Dat gebeurt voor de 11.11.11-campagne die aandacht vraagt voor klimaatonrecht. “De klimaatcrisis voelen we overal, van Marokko tot hier in Mortsel”, benadrukken burgemeester Erik Broeckx en schepen Steve D’Hulster.

Zeg vanaf vandaag niet langer Park Oude-God, maar het Drâa-Tafilaletpark. Met die tijdelijke naamsverandering willen 11.11.11 en de stad Mortsel de link maken tussen de stijgende temperaturen en langere droogtes in de ​ Drâa-Tafilaletregio in Marokko enerzijds, en de stad Mortsel als internationaal solidaire bondgenoot anderzijds.

Om ons te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatcrisis is elk stukje groen van goudwaarde voor mens en dier, zeker in een verstedelijkte omgeving als Mortsel. Het is geen verhaal voor de verre toekomst, maar een verhaal van nu. Langere droogtes en warme zomers zijn een zeer reële dreiging voor onze leefbaarheid. We mogen wereldwijd niet langer wachten om in te grijpen", schetst schepen Steve D’Hulster.

Dat verhaal klinkt in Marokko bekend in de oren. Het Drâa-Tafilaletpark, een bijzonder woestijn- en oasegebied in het Atlasgebergte, wordt steeds meer geconfronteerd met extreme temperaturen en snel oprukkende woestijnvorming. De Amazigh nomaden die er leven, hebben onvoldoende water en voedsel. Hun dieren sterven, ze verliezen hun inkomen uit veeteelt en leven in armoede. Velen moeten hun nomadentradities opgeven en naar de stad verhuizen.

“Klimaatonrecht raast om ons heen. Maar voor landen als Marokko zijn de gevolgen nog groter”, benadrukt 11.11.11-directeur ​ en Mortselaar Katrien Heughebaert. “Dat is klimaatonrecht waar we niet kunnen naast kijken. Alleen mogen we ons niet blindstaren op deze problemen. Wereldwijd strijden moedige activisten en organisaties voor klimaatoplossingen.”

Concrete oplossingen

Met haar najaarscampagne kijkt 11.11.11 dit jaar verder dan de problemen van klimaatonrecht, en schuift de organisatie concrete oplossingen naar voren. Die oplossingen gaan van bebossingsprojecten in Oeganda tot boeren in Peru weerbaarder maken tegen de gevolgen van de klimaatcrisis aan de hand van irrigatiesystemen.

Opvallend is dat 11.11.11 ook een project in Wallonië naar voren schuift. “Daar steunt onze lidorganisatie Caritas International slachtoffers van de overstromingen met rechtsbijstand om hen te behoeden voor oplichters of complexe administratie,” zegt 11.11.11-directeur Katrien Heughebaert. “De grootste gevolgen treffen vooral die mensen en landen die er het minst verantwoordelijk voor zijn. Dat is zo in Botswana bij droogte, maar dat was ook het geval in Wallonië na de verwoestende overstromingen.

Solidaire Mortselaars

“Met deze actie verklaart het lokaal bestuur van Mortsel zich solidair met de 11.11.11-campagne. Maar het blijft niet bij woorden alleen”, zegt burgemeester Erik Broeckx. “Komende weken trekken duizenden 11.11.11-vrijwilligers de straten op om geld in te zamelen voor al die klimaatoplossingen. Ook in Mortsel, daar organiseerden vrijwilligers een wereldcafé en verkochten ze producten op de markt.… Mortselaars kunnen hun solidariteit nog volop tonen door de stand op de Geschenkenbeurs te bezoeken op zaterdag 25 november van 11.00 tot 17.00 uur in Zaal 't Parkske of rechtstreeks een gift te doen!”

Wil je de 11-campagne steunen? Doe mee aan een van de vele activiteiten of doe een gift op www.11.be/klimaatonrecht


Kenny  Van Minsel

Kenny Van Minsel

Persverantwoordelijke - press officer, 11.11.11

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 11.11.11

11.11.11 is de koepel van internationale solidariteit. 
Wij willen uitbuiting de wereld uit. Iedereen – waar ook ter wereld - heeft recht op een menswaardig bestaan. Om echt iets te veranderen moeten macht en middelen eerlijker worden verdeeld. We richten onze blik dan ook op de wereld en stellen het huidige systeem in vraag. Een rechtvaardige wereld voor mens en natuur kan als we samen druk zetten. Met 11.11.11 brengen wij mensen, groepen en organisaties bijeen om die verandering waar te maken. Want samen staan we sterker dan alleen.

11.11.11. Strength in numbers.

Contact