Persuitnodiging: Belgen roepen massaal op tot verbod op handel met bezette gebieden

Belgische NGOs overhandigen op 27 februari 2023 20.324 handtekeningen aan minister Dermagne

Op maandag 27 februari om 10.30 uur zal een delegatie van NGOs en burgers aan federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne de 20.324 Belgische handtekeningen overhandigen die oproepen tot een verbod op de handel met illegale nederzettingen in bezette gebieden. De overhandiging vindt plaats op de Vrijheidsplaats (Brussel) en wordt voorafgegaan door een manifestatie en toespraken.

De kolonisatie van bezet gebied is een oorlogsmisdaad en een ernstige schending van het internationaal recht. Terwijl de Europese Unie de invoer van producten uit de bezette Oekraïense gebieden heeft verboden, blijft zij de invoer van producten uit de Israëlische nederzettingen toestaan. Door deze producten te blijven invoeren, bieden de Europese Unie en haar lidstaten economische steun aan het nederzettingenbeleid van Israël en dragen ze bij aan mensenrechtenschendingen ​ in bezet Palestijns gebied.

Op maandag 27 februari 2023 komt federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne naar de Vrijheidsplaats in Brussel om de 20.324 handtekeningen in ontvangst te nemen die zijn verzameld in het kader van de campagne "Made in Illegality" (die tot doel heeft producten uit illegale nederzettingen in Belgische supermarkten te verbieden). De overhandiging gaat gepaard met een bijeenkomst van burgers en NGOs. De bijeenkomst begint rond 10 uur 's ochtends. Er zullen verschillende toespraken worden gehouden, onder meer door Muhammad Shehada, Palestijns schrijver en politiek analist. Om 10.30 uur zal minister Dermagne de handtekeningen in ontvangst nemen. De actie is rond 11 uur afgelopen.

Gelegenheid voor interviews:

  • Muhammad Shehada is een Palestijnse schrijver uit Gaza en een politiek analist die momenteel in Kopenhagen woont. Hij is columnist voor de joodse nieuwswebsite The Forward en redacteur voor Haaretz, Newsweek en The New Arab. Hij is hoofd communicatie en programma's voor Euro-Med Monitor, een onafhankelijke mensenrechtenorganisatie. Hij studeerde ontwikkeling aan de Universiteit van Lund en veiligheidsrisicobeheer aan de Universiteit van Kopenhagen (Engels).
  • Nathalie Janne is beleidsmedewerker bij CNCD-11.11.11 en Belgisch coördinator van de campagne Made in Illegality (Franstalig).
  • Willem Staes is beleidsmededewerker bij 11.11.11 en expert Midden-Oosten (Nederlandstalig).

Gelegenheid voor beelden:

  • Overhandiging van de handtekeningen aan minister Pierre-Yves Dermagne om 10.30 uur op de Vrijheidsplaats
Kenny  Van Minsel

Kenny Van Minsel

Persverantwoordelijke - press officer, 11.11.11

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 11.11.11

11.11.11 is de koepel van internationale solidariteit. 
Wij willen uitbuiting de wereld uit. Iedereen – waar ook ter wereld - heeft recht op een menswaardig bestaan. Om echt iets te veranderen moeten macht en middelen eerlijker worden verdeeld. We richten onze blik dan ook op de wereld en stellen het huidige systeem in vraag. Een rechtvaardige wereld voor mens en natuur kan als we samen druk zetten. Met 11.11.11 brengen wij mensen, groepen en organisaties bijeen om die verandering waar te maken. Want samen staan we sterker dan alleen.

11.11.11. Strength in numbers.

Contact