Persuitnodiging. Sector ontwikkelingssamenwerking mobiliseert rond begrotingsonderhandelingen

Laatste kans om regeerakkoord waar te maken

Kort: Mobilisatie van de sector van ontwikkelingssamenwerking op vrijdag 7 oktober om 11:00 uur aan de Financiëntoren in het kader van de begrotingsonderhandelingen.

De wereld beweegt zich van crisis naar crisis. Zelden waren de internationale uitdagingen zo groot. Zelden was de urgentie zo onmiskenbaar. Echter, ondanks bewezen impact én de gigantische noden vandaag, is de Belgische besteding aan ontwikkelingssamenwerking gedaald van 0,64% in 2010 tot 0,46% van het bruto nationaal inkomen in 2021. ​

Hierdoor zakt België onder het Europees gemiddelde van 0,49% en ver onder de internationale doelstelling van 0,7%. Vergeleken met onze buurlanden is België zo de slechtste leerling van de klas.

Het belang van die doelstelling van 0,7% werd door de regering keer op keer bevestigd: in de verkiezingsprogramma’s, het regeerakkoord, de beleidsnota’s en afgelopen zomer nogmaals als onderdeel van de defensiedeal die de regeringspartijen sloten. Als je investeert in veiligheid, moet je ook investeren in solidariteit, zo luidde de gedachtegang aan de federale regeringstafel.

Het begrotingsconclaaf van oktober is voor deze Belgische regering de laatste kans om haar engagement ook concreet te maken.

Wat vragen we?

  • We vragen dat de regering haar beloftes uit o.a. het regeerakkoord, beleidsnota’s, zomerdeal en verkiezingsprogramma’s in de praktijk uitvoert.
  • Dat betekent dat de begrotingen van 2023 en 2024 een lineair en bindend groeitraject volgen, zodat het Belgische ontwikkelingsbudget uiterlijk in 2030 daadwerkelijk 0,7% van het BNI bedraagt.

Praktische informatie

WAT: Toespraken van Els Hertogen (directeur 11.11.11) en Arnaud Zacharie (directeur CNCD-11.11.11). Er zijn mogelijkheden tot interviews.

WAAR: Financiëntoren, Kruidtuinlaan 50, 1000 Brussel

WANNEER: Vrijdag 7 oktober, 11u00-12u00 ​ ​

Kenny  Van Minsel

Kenny Van Minsel

Persverantwoordelijke - press officer, 11.11.11

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 11.11.11

11.11.11 is de koepel van internationale solidariteit. 
Wij willen uitbuiting de wereld uit. Iedereen – waar ook ter wereld - heeft recht op een menswaardig bestaan. Om echt iets te veranderen moeten macht en middelen eerlijker worden verdeeld. We richten onze blik dan ook op de wereld en stellen het huidige systeem in vraag. Een rechtvaardige wereld voor mens en natuur kan als we samen druk zetten. Met 11.11.11 brengen wij mensen, groepen en organisaties bijeen om die verandering waar te maken. Want samen staan we sterker dan alleen.

11.11.11. Strength in numbers.

Contact