Sint Niklaas: stadsbos Puitvoet verandert van naam naar Sine Saloumbos

“De klimaatcrisis laat zich overal voelen”

Het stadsbos Puitvoet in Sint-Niklaas verandert vanaf vandaag tijdelijk van naam en wordt het Sine Saloumbos. Dat gebeurt voor de 11.11.11-campagne die aandacht vraagt voor klimaatonrecht. “De klimaatcrisis voelen we overal, van Senegal tot hier in Sint-Niklaas”, zegt burgemeester Lieven Dehandschutter.

Zeg vanaf vandaag niet langer Puitvoet, maar het Sine Saloumbos. Met die tijdelijke naamsverandering willen 11.11.11 en de stad Sint-Niklaas de link maken tussen de onvoorspelbare temperaturen en stijgende zeespiegel in de Sine Saloum in Senegal enerzijds, en het stadsbos Puitvoet anderzijds. Beide groene gebieden worden steeds meer geconfronteerd met de gevolgen van de klimaatcrisis.

“De gevolgen van de klimaatcrisis zijn overal ter wereld pijnlijk tastbaar. Ook hier in Sint-Niklaas, waar steeds warmere zomers en hittegolven ons reeds confronteerde met aanhoudende droogte en lage waterpeilen”, schetst burgemeester Lieven Dehandschutter. “Het is al lang geen ver-van-ons-bed-show meer.”

Dat verhaal klinkt in Senegal bekend in de oren. De Sine Saloumdelta, een prachtig gebied met meer dan 200 eilandjes, wordt steeds meer bedreigd door onvoorspelbare temperaturen de stijgende zeespiegel. Het gebied dat zo’n 5.000 vierkante kilometer omvat is rijk aan mangrovebussen, die cruciaal zijn voor de opslag van CO2. En mensen die er wonen zijn minder beschermd tegen de gevolgen van de klimaatcrisis zoals overstromingen.

“Klimaatonrecht raast om ons heen. Maar voor landen als Senegal zijn de gevolgen nog groter”, benadrukt 11.11.11-directeur Els Hertogen. “Dat is klimaatonrecht waar we niet kunnen naast kijken. Alleen mogen we ons niet blindstaren op deze problemen. Wereldwijd strijden moedige activisten en organisaties voor klimaatoplossingen.”

Concrete oplossingen

Met haar najaarscampagne kijkt 11.11.11 dit jaar verder dan de problemen van klimaatonrecht, en schuift de organisatie concrete oplossingen naar voren. Die oplossingen gaan van bebossingsprojecten in Oeganda tot boeren in Peru weerbaarder maken tegen de gevolgen van de klimaatcrisis aan de hand van irrigatiesystemen.

Opvallend is dat 11.11.11 ook een project in Wallonië naar voren schuift. “Daar steunt onze lidorganisatie Caritas International slachtoffers van de overstromingen met rechtsbijstand om hen te behoeden voor oplichters of complexe administratie,” zegt 11.11.11-directeur Els Hertogen. “De grootste gevolgen treffen vooral die mensen en landen die er het minst verantwoordelijk voor zijn. Dat is zo in Botswana bij droogte, maar dat was ook het geval in Wallonië na de verwoestende overstromingen.

Solidaire Sint-Niklazenaars

“Met deze actie verklaren … Sint-Niklazenaars ​ zich solidair met de klimaatbeweging wereldwijd. Maar het blijft niet bij woorden alleen”, benadrukt burgemeester Dehandschutter. “Komende weken trekken duizenden 11.11.11-vrijwilligers de straten op om geld in te zamelen voor al die klimaatoplossingen. In Sint-Niklaas staat er veel op het programma: Een quiz, een boekenverkoop in de bib, deur-aan-deur-verkopen, afhaalmaaltijden … Sint-Niklazenaars kunnen hun solidariteit volop tonen.”

Wil je de 11-campagne steunen? Doe mee aan een van de vele activiteiten of doe een gift op www.11.be/klimaatonrecht


Kenny  Van Minsel

Kenny Van Minsel

Persverantwoordelijke - press officer, 11.11.11

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 11.11.11

11.11.11 is de koepel van internationale solidariteit. 
Wij willen uitbuiting de wereld uit. Iedereen – waar ook ter wereld - heeft recht op een menswaardig bestaan. Om echt iets te veranderen moeten macht en middelen eerlijker worden verdeeld. We richten onze blik dan ook op de wereld en stellen het huidige systeem in vraag. Een rechtvaardige wereld voor mens en natuur kan als we samen druk zetten. Met 11.11.11 brengen wij mensen, groepen en organisaties bijeen om die verandering waar te maken. Want samen staan we sterker dan alleen.

11.11.11. Strength in numbers.

Contact