Vilvoordse Hanssenspark verandert tijdelijk van naam naar Virungapark

"De klimaatcrisis laat zich overal voelen"

Het Vilvoordse Hanssenspark verandert vanaf vandaag tijdelijk van naam en wordt het Virungapark. Deze naamsverandering maakt deel uit van de 11.11.11.-campagne die aandacht vraagt voor klimaatonrecht.

“De klimaatcrisis voelen we overal, van Congo tot hier in Vilvoorde”, benadrukt schepen voor sociaal beleid en gelijke kansen Fatima Lamarti. “Via deze actie wil stad Vilvoorde de aandacht trekken dat de klimaatcrisis de hele wereld treft. We mogen hier niet bij stilstaan zonder acties te ondernemen. Klimaatverandering is een probleem dat we niet kunnen blijven negeren.”

Zeg vanaf vandaag niet langer Hanssenspark, maar het Virungapark. Met die tijdelijke naamsverandering willen 11.11.11 en stad Vilvoorde de link maken tussen de stijgende temperaturen en langere droogte in het Virungapark in de Democratische Republiek Congo enerzijds, en het Hanssenspark anderzijds. Beide regio’s worden steeds meer geconfronteerd met de gevolgen van de klimaatcrisis.

“De gevolgen van de klimaatcrisis zijn overal ter wereld pijnlijk tastbaar. Ook in een stad als Vilvoorde, waar we gemiddeld meer ​ periodes van grote hitte te verduren te krijgen dan in de landelijke omgeving, zeker door steeds warmere zomers en langere droogte. Dat zet ook druk op het Hanssenspark, een belangrijke groene long voor onze stad”, schetst schepen Fatima Lamarti. “Het is al lang geen ver-van-ons-bed-show meer.”

Dat verhaal klinkt in de Democratische Republiek Congo bekend in de oren. Het Virunga National Park, ook een cruciale groene long én Afrika’s meest biodiverse natuurgebied, wordt steeds meer geconfronteerd met extreme droogte en watertekorten. Illegale houtkap, mislukte oogsten en voedselonzekerheid bedreigen lokale gemeenschappen. En de klimaatcrisis tast het laatste toevluchtsoord van berggorilla’s ter wereld aan. ​

“Klimaatonrecht raast om ons heen. Maar voor landen als de Democratische Republiek Congo zijn de gevolgen nog groter”, benadrukt 11.11.11-directeur Els Hertogen. “Dat is klimaatonrecht waar we niet kunnen naast kijken. Alleen mogen we ons niet blindstaren op deze problemen. Wereldwijd strijden moedige activisten en organisaties voor klimaatoplossingen.”

Concrete oplossingen

Met haar najaarscampagne kijkt 11.11.11 dit jaar verder dan de problemen van klimaatonrecht, en schuift de organisatie concrete oplossingen naar voren. Die oplossingen gaan van bebossingsprojecten in Oeganda tot boeren in Peru weerbaarder maken tegen de gevolgen van de klimaatcrisis aan de hand van irrigatiesystemen.

Opvallend is dat 11.11.11 ook een project in Wallonië naar voren schuift. “Daar steunt onze lidorganisatie Caritas International slachtoffers van de overstromingen met rechtsbijstand om hen te behoeden voor oplichters of complexe administratie”, zegt 11.11.11-directeur Els Hertogen. “De grootste gevolgen treffen vooral die mensen en landen die er het minst verantwoordelijk voor zijn. Dat is zo in Botswana bij droogte, maar dat was ook het geval in Wallonië na de verwoestende overstromingen.”

Solidaire Vilvoordenaars

“Met deze actie verklaren Vilvoordenaars zich solidair met die talloze klimaatstrijders wereldwijd. Maar het blijft niet bij woorden alleen”, benadrukt Erik Van Mele van 11.11.11-Vilvoorde. “Komende weken trekken duizenden 11.11.11-vrijwilligers de straten op om geld in te zamelen voor al die klimaatoplossingen. Ook in Vilvoorde, daar trekken we van deur tot deur om chocolade, wenskaarten en kalenders te verkopen, … Vilvoordenaars kunnen hun solidariteit volop tonen!”

 

Wil je de 11-campagne steunen? Doe mee aan een van de vele activiteiten of doe een gift op www.11.be/klimaatonrecht.


Kenny  Van Minsel

Kenny Van Minsel

Persverantwoordelijke - press officer, 11.11.11

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 11.11.11

11.11.11 is de koepel van internationale solidariteit. 
Wij willen uitbuiting de wereld uit. Iedereen – waar ook ter wereld - heeft recht op een menswaardig bestaan. Om echt iets te veranderen moeten macht en middelen eerlijker worden verdeeld. We richten onze blik dan ook op de wereld en stellen het huidige systeem in vraag. Een rechtvaardige wereld voor mens en natuur kan als we samen druk zetten. Met 11.11.11 brengen wij mensen, groepen en organisaties bijeen om die verandering waar te maken. Want samen staan we sterker dan alleen.

11.11.11. Strength in numbers.

Contact