Zambiaanse weervrouw plots te zien op Eén: “Geniet van jullie regen”

Opvallend beeld gisterenavond op Eén. Terwijl kijkers aan het wachten waren op hun vertrouwde weergezicht stond plots Peggy Thole Zulu in de weerstudio.

Opvallend beeld gisterenavond op Eén. Terwijl kijkers aan het wachten waren op hun vertrouwde weergezicht stond plots Peggy Thole Zulu in de weerstudio. Een Zambiaanse weervrouw met een opvallende oproep: ze vertelde de Vlaamse kijkers over klimaatonrecht en riep op om er samen iets aan te doen.

Peggy Thole Zulu is een vertrouwd weergezicht in Zambia. De lokale Sabine Hagedoren, zeg maar. Ze licht de lokale bevolking in over de weersverwachting, met extra veel aandacht voor mogelijke neerslag. Want die regenval in Zambia wordt steeds nefaster, wat de landbouw bemoeilijkt en hongersnood veroorzaakt. Een jammerlijk gevolg van de wereldwijde klimaatverandering.

Maar haar boodschap ging niet alleen over Zambia. Ze gaf ook andere voorbeelden van dramatische klimaatverandering, zoals de stijgende zeespiegel in Bangladesh en de aanhoudende bosbranden in Brazilië.

Stuk voor stuk gevolgen van de klimaatverandering, heette het, en dat net in de landen die het minst hebben bijgedragen aan de klimaatcrisis. De Zambiaanse weervrouw riep de kijker vervolgens op om samen iets te doen aan het wereldwijde klimaatonrecht.

De stunt bleek achteraf een actie van koepel van internationale solidariteit 11.11.11, die kadert in een grotere campagne tegen klimaatonrecht. “De gevolgen van de klimaatcrisis laten zich overal voelen, van Zambia tot hier in Pepinster. Het is geen ver-van-ons-bed show”, benadrukt 11.11.11-directeur Els Hertogen. “Samen kunnen we het aanpakken. Nu het nog kan.”

"De gevolgen van de klimaatcrisis laten zich overal voelen, van Zambia tot hier in Pepinster. Het is geen ver-van-ons-bed show. ​ Samen kunnen we het aanpakken. Nu het nog kan." - 11.11.11-directeur Els Hertogen

Afhankelijk van het weer krijgen Vlamingen en Brusselaars de campagneboodschap van 11.11.11 in verschillende vormen voorgeschoteld, zowel online als op televisie. “Te veel regen, te weinig regen – praten over het weer zit in het DNA van de Vlaming”, benadrukt Hertogen. “Doorheen de maand november maken we nu ook expliciet de koppeling met de klimaatcrisis. Die boodschap is cruciaal, zeker in het licht van de huidige energieproblemen.”

“Te veel regen, te weinig regen – praten over het weer zit in het DNA van de Vlaming. Doorheen de maand november maken we nu ook expliciet de koppeling met de klimaatcrisis. Die boodschap is cruciaal, zeker in het licht van de huidige energieproblemen.” - 11.11.11-directeur Els Hertogen

Het weerbericht geeft zo de aftrap voor de jaarlijkse 11.11.11-campagne. Komende weken trekken duizenden vrijwilligers de straten op om actie te voeren voor meer klimaatrechtvaardigheid wereldwijd en fondsen op te halen voor projecten die de klimaatuitdagingen aanpakken.

Meer info? Zie www.11.be/klimaatonrecht


Opmerking voor de redactie:

  • Via deze link kan u het videobestand van het weerbericht met Peggy Thole downloaden.
  • Deze video staat zoals de rest van dit persbericht onder strikt embargo tot en met 31 oktober 20:10 uur (na afloop van het VRT-weerbericht).
  • De kortere versies die op sociale media zullen circuleren afhankelijk van lokale weertoestand kan u via volgende link inkijken: versie regenachtig weer & versie zonnig weer
Kenny  Van Minsel

Kenny Van Minsel

Persverantwoordelijke - press officer, 11.11.11

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over 11.11.11

11.11.11 is de koepel van internationale solidariteit. 
Wij willen uitbuiting de wereld uit. Iedereen – waar ook ter wereld - heeft recht op een menswaardig bestaan. Om echt iets te veranderen moeten macht en middelen eerlijker worden verdeeld. We richten onze blik dan ook op de wereld en stellen het huidige systeem in vraag. Een rechtvaardige wereld voor mens en natuur kan als we samen druk zetten. Met 11.11.11 brengen wij mensen, groepen en organisaties bijeen om die verandering waar te maken. Want samen staan we sterker dan alleen.

11.11.11. Strength in numbers.

Contact